18 July 2018
 
 
НАЧАЛО
   
 
 
   
 
Смяна на ремъци Печат Е-мейл

 Ангренажен ремък

Основната функция на ангренажния ремък е да осигури точната синхронизация между разпределителния и коляновия вал. Като зъбно колело зъбите на ангренажния ремък лягат по профила на зъбния барабан. Разпределителния вал активира клапаните, докато буталата на двигателя посредством мотовилка задвижват коляновия вал. Тази схема осигурява синхронизирано задвижване, като разпределителния и коляновия вал имат пропорционална постоянна скорост на въртене.
Напоследък ангренажния ремък все по-често се използва и за задвижване на други компоненти като водна или инжекционна помпа.

Обтяжни и паразитни ролки

Обтяжните и паразитни ролки имат същия строеж като всеки един лагер. Вътрешността на лагера се състои от метални сачми, които се движат по вграден канал, като по този начин се осигурява неговото равномерно движение.
Обтяжната ролка осигурява правилното обтягане на ремъка.

Какво може да се случи

Ангренажният ремък и прилежащите му ролки имат "живот" равен на 50 000 до 150 000 километра за различните типове и двигатели. Тази информация може да се получи от производителя на дадения автомобил.  При движение "на пълна газ" ремъкът извършва няколко хиляди завъртания в минута, а обтяжните и паразитни ролки, няколко пъти повече. Ангренажния ремък най-често се къса в следствие на прекомерното си износване или в следствие на блокирала ролка. Това почти винаги води до повреда по клапаните, буталата и много други неща по двигателя или с други думи ще е нужен основен ремонт.

Далеч по-спокойни могат да бъдат собствениците на превозни средства с ангренажна верига, макар че и тя се разтяга с течение на времето. Този процес обаче е толкова бавен, че в много случаи се изравнява с продължителността на живот на самия автомобил. Индикатор за прекомерното износване на веригата е лекото почукване и пращене, показващо, че автоматичният обтегач е достигнал крайното си положение и е настъпил моментът за смяна.

Ако се скъса пистов ремък, който обикновено отговаря за работата на алтернатора, сервоусилвателя и климатика, последствия за двигателя няма да има, но пък ще спре да работи сервото на волана, в следствие на което колата ще стане трудноуправляема. Ще спре и зареждането на акумулатора, който отговаря за функцията на всички електронни и електрически устройства в автомобила. Всичко това ще доведе до едно - невъзможност за нормална или каквато и да е експлоатация на автомобила.

Какво препоръчваме ние

Регулярната инспекция на този изключително важен за "здравето" на двигателя елемент е задължителен. Няма производител, който да не предписва интервали за подмяна, но те са само препоръчителни. Затова ви препоръчваме да проверявате състоянието на ремъка в нашия сервиз и евентуално да бъде подменен по-рано от предписанията. Задължителна за купувачите на автомобили на старо е проверката на сервизната книжка, а при съмнения за достоверността й - и на самия ремък.

 
< Предишна   Следваща >
 
 
   

 

© 2018 Пит Стоп Ауто - София .: Автосервиз Тойота Лексус :.