07 July 2020
 
 
НАЧАЛО Въпроси и отговори Защо въздуха в автомобилът е "тежък" и мирише неприятно?
   
 
 
   
 
Защо въздуха в автомобилът е "тежък" и мирише неприятно? Печат Е-мейл

КЛИМАТИЧНАТА СИСТЕМА Е ЖИВА!

Климатичната система, без значение дали е в автомобила, офиса или у дома, работи почти през цялата година. Охлаждайки през лятото и затопляйки през зимата, тя изсушава помещението. За да се гарантира безпроблемно и здравословно използване на климатичната система, са необходими редовни грижи и почистване. Ако климатикът не се е ползвал дълго време или обратно – ако се използва непрекъснато, перката на изпарителя разнася из помещението или купето на автомобила бактерии, гъбички и други микроорганизми. Тези бактерии не само имат неприятна миризма, но и причиняват алергични реакции както при възрастните, така и при децата, като кихане, кашляне или дразнене/сълзене на очите.

ОТ КЪДЕ ИДВА ЗАМЪРСЯВАНЕТО?

Вътрешен филтър

Вътрешния филтър е едно от местата, където микроорганизмите живеят. Той филтрира прах, мръсотия, цветен прашец и микроби, постъпващи от въздуха и не позволява те да влязат в купето на автомобила или помещението чрез циркулиращия въздух. Поради тази причина е необходимо вътрешният филтър да бъде сменян поне веднъж годишно, или на 15 000 км при авто климатиците.

Изпарител

Изпарителят е разположен директно в системата, през която преминава въздушния поток. Той се намира на труднодостъпно място и затова е място (влажно и тъмно), където се зараждат различни бактерии и гъбички. Поради това климатичната система трябва редовно да се почиства и дезинфекцира.

КАК ВРЕДНИТЕ ЗА ЗДРАВЕТО БАКТЕРИИ, ГЪБИЧКИ И МИКРООРГАНИЗМИ ВЛИЗАТ В КЛИМАТИЧНАТА СИСТЕМА?

Свежият или циркулиращият въздух влиза чрез въздушните отвори (тук точно се намира вътрешния филтър) в отделението на изпарителя. От там се отвежда към перката на изпарителя и се издухва над самия изпарител.

Изпарителят охлажда въздуха и го изсушава. Поради температурните разлики се образува конденз на водата и влажност. Тази вода се събирана дъното на отделението на изпарителя. Част от нея се отвежда чрез дренажна тръбичка навън.

Това е оптималната среда за зараждане на гъбички и бактерии, които не само са причинители на неприятни миризми, но могат да имат и страничен ефект върху здравето на хората. Единственият начин това да се избегне е да се извършва редовно професионално почистване и дезинфекциране на климатичните системи.

Най-добрият съвет:

Гарантирайте своевременното унищожаване на вредните гъбички и бактерии, преди още да са се развили неприятни миризми и преди да са навредили на здравето ви.

Попитайте за необходимата процедура в нашия сервиз.

 
< Предишна   Следваща >
 
 
   

 

© 2020 Пит Стоп Ауто - София .: Автосервиз Тойота Лексус :.