19 May 2019
 
 
НАЧАЛО Въпроси и отговори Защо не трябва да използвам различни по размер гуми от предписаните за модела на автомобила?
   
 
 
   
 
Защо не трябва да използвам различни по размер гуми от предписаните за модела на автомобила? Печат Е-мейл

Стандартни гуми - ако искате да живеете спокойно!

Винаги купувайте гуми и джанти с размерите, предписани от производителя. Винаги помпайте гумите според спецификацията на автомобила. Окачваенто на автомобила е сложна система от разнообразни фактори, а препоръчаните от производителя параметри представляват един възможно най-добър компромис между поведение на сух и мокър път, при различни видове пътна настилка, при ускорение, при спиране и в завой.

След като казахме това, да преминем към интересната част.

По-широки гуми
+ възможна по-добра стабилност в завой
+ същият или по-къс спирачен път
- повишен риск от аквапланинг
- риск от неравномерно износване

Когато сложим по-широки гуми, на практика не увеличаваме площта на контактното петно между гумата и пътя. Но то променя своята форма.
От тясно и дълго, то става широко и късо. По принцип гумата поддържа теглото на автомобила по два начина - чрез налягането на въздуха и чрез страничните бордове на гумата (страници). При широката гума, страницата понася по-малка част от натоварването, а по-голяма част се понася от въздуха. Предимството е, че въздухът разпределя силата равномерно върху цялата контактна площ на гумата с пътя. Поради това, гумата функционира по-правилно и има по-високо сцепление. За постигане на добра стабилност в завой, деформацията на страницата на гумата е от особено важно значение - колкото по-малка е тя, толкова по-добре.

В завой, натоварването не е разпределено равномерно по широчината на контактното петно. Външната за завоя част на гумата получава все по-голям натиск, докато вътрешната олеква. Колкото по-остро влизаме в завой, толкова повече се увеличава сцеплението на външния ръб на гумата, но вътешната част се приплъзва все повече. Когато поставите по-широки гуми, контактното петно става по-широко, но по-късо. Колкото по-късо е контактното петно, толкова по-рязко настъпва плъзгането. Колкото по-широко е петното, толкова по-високо е сцеплението в завой. Това означава, че с по-широките гуми получавате по-високо максимално сцепление, но и плъзгането започва по-рязко. Така шофьорът може да получи измамно усещане за стабилност, но когато гумата започне чисто плъзгане сцеплението спада рязко и води до неприятна изненада. Положението е различно при тясната гума - там плъзгането настъпва по-плавно и постепенно, така че шофьорът има повече време за реакция.

В завой, гумата като цяло се деформира поради страничните сили. Деформацията кара гумата да стъпва все повече върху страничния си борд, което силно понижава нейното сцепление. Един начин да помогнем на гумата в този случай е като подберем правилната ширина джанти. Всяка гума е създадена така, че да работи с различни размери джанти. Например гума 225/45/17 може да се постави на джанта с ширина от 7 до 8.5 инча. Ако поставим гумата на 7-инчова джанта, то шарката на гумата ще бъде значително по-широка от джантата. Поради това, страниците на гумата се издуват настрани извън ширината на джантата и гумата не е достатъчно устойчива към странични сили. Ако страниците не успяват да устоят на страничните сили в завой, гумата отново започва да се търкаля все по-малко върху шарката и повече върху страната си. Често пъти малко по-тясна гума върху тясна джанта се представя по-добре отколкото много широка гума върху широка джанта. В даденият случай би било по-добре да се използва гума 215/50/17 върху 8" джанта, отколкото 225/45/17 върху 7" джанта.

Защо всичко това е важно? Защото деформацията на страничния борд на гумата унищожава сцеплението, прегрява гумите и води до неравномерно износване.

Спирачният път зависи отново от сцеплението на гумата с пътя. То не е чисто триене, затова познатата формула от физиката (силата на триене = коефициента на триене * нормалната сила) не важи. Гумата се "захваща" за пътя благодарение на мекостта на нейния материал - гумата изпълва грапавините на асвалта. Както бе демонстрирано по-горе, ако запазим предписаното от производителя налягане в гумите, празмерът на контактната площ на гумата с пътя не се променя. С по-широките гуми, обаче, можем да си позволим по-ниско налягане без да допуснем деформация на бордовете на гумата. По-меката гума по-лесно следва формата на асвалта и така има по-високо сцепление (разбира се, много по-важни са характеристиките на смеската на гумата, отколкото налягането в нея).

При движение върху мокра настилка под по-широката гума преминава повече вода. Натискът на гумата върху пътя обаче остава непроменен в сравнение с по-тясната гума. Следователно, по-широката гума трябва да изпомпва повече вода като разполага със същата сила както по-тясната гума, което я прави по-склонна към аквапланинг.

Два параметъра на окачването на автомобила имат връзка с ширината на гумата - това са ъглите на сходимост и на страничния наклон на колелото. Комбинацията от двата е съобразена с широчината на гумата, така че в натоварено положение тя да приплъзва минимално върху пътната настилка. Страничният наклон на колелото има по-голямо значение за по-широката гума, което я кара да приплъзва върху пътя и може да доведе до ускорено износване и загряване.

Допълнителни недостатъци на нископрофилните гуми:
- по-твърдо возене - по-ниските гуми имат по-малка способност за поемане на неравности.
- повишен риск от балони и повреди по джантите - Ниските гуми имат по-ниски и меки бордове. Мекият борд се деформира по-лесно. Рискът е по-висок при тясна нископрофилна гума.


Гуми с по-голям диаметър. Тук говорим за използване на гуми с по-голям външен диаметър (или с други думи - обиколка) от предписаните от производителя. По-големите колела придават повече стил на автомобила и изглеждат по-приятно за окото. Но като изключим външният вид, подобна замяна оказва единствено негативно влияние на автомобила. Ето как:

- Удължен спирачен път - ротационната инерция на по-големите колела е по-висока. По-големият диаметър на гумата при същия диаметър на спирачния диск води до претоварване на спирачките и прегряване;

- Съкратен живот на спирачните накладки - следствие от горното.

- Влошено усещане за управляемост - резултат от жироскопичната сила, по-голямото колело се върти наляво-надясно по-трудно. Така то не предава своевременно информация на водача при загуба на сцепление и поднасяне на автомобила.

- Влошено ускорение, увеличен разход на гориво - поради по-голямата инерция на колелото.

И така, единствената реална полза от поставянето на по-големи колела е вграждането на по-големи спирачни дискове. Ако никога не сте оставали без спирачки при нормалният ви стил на каране, значи не се нуждаете от подобни модификации.

Истинският ъпгрейд - по-меки гуми
Използването на гума от по-мека смес прави чудеса по отношение на спирачния път и устойчивостта в завой. Тя разбира се се износва по-бързо.

 

 
< Предишна   Следваща >
 
 
   

 

© 2019 Пит Стоп Ауто - София .: Автосервиз Тойота Лексус :.